Sretan vam Uskrs!

STRUGALICA        
Piše : Damir  Strugar
    Malo se naljutio na mene moj prijatelj, novinar, publicista, gastronomski stručnjak i doktor za fritaje Budimir Žižović - Žižo. I to zato, jer nisam prisustvovao njegovoj tradicionalnoj uskršnjoj fritaji sa šparogama u centru Pule. Koja je ovog puta imala "samo 1500 jaja i dvadesetak kilograma šparoga". No, s obzirom da sam imao više nego opravdane razloge, popularni Žižo samo se osmjehnuo i ozbiljno mi poručio:
- Ali nemoj da izbjegneš slijedeću gastronomsku mega-tavu! A radit ćemo ih nekoliko. U velikoj tavi pripremat ćemo svake subote na pulskoj tržnici posebne delicije, od pedoča do maneštre..! - gastronomski me educirao i kulinarski zainteresirao trenutni šef pulskog RTV-centra i čovjek čije je ime sinonim za dobru kuhinju i odlično druženje. Žižo je, naime, dobri duh koji hoda Istrom i sve nešto lijepo kuha, priprema, educira i papa,a da istodobno u proteklih dvadesetk godina nije dobio niti jedan kilogram viška. Barem se tako meni čini...

   A što se pak za veličanstvo moga lika i djela ne bi moglo reći! Jer kako vrijeme ide, tako se i kilogrami talože, usprkos mojoj stalnoj rekreaciji, a koja se sastoji od redovitog košenja mog povelikog travnjaka svakih desetak dana. Moj školski drug i ponajbolji sportski novinar Robert Matteoni, podučio me da je košenje vrta ili travnjaka jednako utrošku energije profesionalnog nogometaša za vrijeme prave utakmice. Pa se, eto i ja mogu osjećati poput Messija ili Ronalda, dok svojim crvenim kosećim "Ferrarijem" jurim po svom vrtu uzduž i poprijeko.

   No, da se ostavim bilo kakve pomisli o radu na dan za kojeg mnogi kažu da je najveći katolički blagdan u zemlji. Oni pak drugi isto to kažu za Božić, pa mi je ta dilema u mislima i snatrenjima uvijek pisutna. Morat ću pitati svog osobnog experta za religijska pitanja Dragu Pilsela da mi točno kaže je li Uskrs ili Božić najveći blagdan vjernika,a time i nas agnostika i ateista. Koji smo vrlo lako prodali učenje marksizma iz škola i fakulteta, za slavljenje svih mogućih i nemogućih vjerskih a i svih drugih praznika i dana narodnih običaja. A koji obiluju raskošnim trpezama i bogatim stolovima prepunih najrazličitijih đakonija i delicija. Ali kao oprezni novinar i reporter oštrog pera primjećujem kako nitko ovih dana osim šunkice, jaja, luka i rotkvica ne spominje - tekuća pitanja. Kao da su gastronomski stručnjaci zaboravili da u cijelu priču uključe čuvene vinare i malo manje poznate pivare. No, ja im to opraštam jer sam po prirodi vrlo snalažljiv čovjek, pa se vrlo lako snađem oko kakve dobre demižanke malvazije ili gajbice nekog kvalitetnog piva. Mada moram priznati da u ove tople dane najviše volim točeno rezano pivo u krigli od pola litre. A koje me podsjeća na prohujale dane socijalističko-samoupravne žurnalističke karijere. Provedene, između ostalog i kao novinar-izvještač s brojnih zabavno-glazbenih festivala. A koje je svojim tustim i tmastim brkovima obilježio poznati sarajevski novinar i Leteći Holandez - Pavle Pavlović, cirkajući pivo i potom oblizujući, te i takve, guste mustaće. Niti ne sumnjam kako je s tom tradicijom nastavio u brojim pivnicama širom belgijsko-nizozemske ravnice.

   Što se pak samog Uskrsa i prekrasne nedjelje u Puli i Istri tiče, mogu reći da sam sasvim zadovoljan brojkom od dvadesetak tisuća turista i gostiju koji su posjetili naš najveći i najljepši poluotok. Lijepa je to cifra i garancija da će nam i predstojeća turistička sezona biti uspješna. Kao naravno i sve dosada. Jer, turizam nas zaista ide. Pa nema smila da tako ne bude i ovoga ljeta.

   Na kraju što reći nego vam svima poželjeti sretan Uskrs! Pozdravljam vas i bježim. Čeka me šunka i tuckanje jaja koje sam lično i personalno obojao lukom, ciklom, špinatom i ljubičastim kupusom...