Pula 1981 : Stoja, prvi čin u sezoni 2014/15

FINALE KUPA IŽ, SRIJEDA, 22. LISTOPAD U 19,30 SATI
Finale Istarske županije Košarkaškog kupa Krešimir Ćosić u srijedu će biti pravi test za pulske A2 ligaše Pulu 1981 i Stoja,  koje za sada na otvaranju sezone ne znaju što je gorčina poraza. Naime i domaćin i gost u finale kupa ulaze sa čistih 2-0,  kada je riječ o pobjedama i porazima. Ali finale kupa IŽ je sasvim neka druga priča. Kakva su razmišljanja otkrili su nam treneri oba kluba Robert Škrlec i Vladimir Korošec, predsjednik KK Pule 1981 Alen Petrović i član Upravnog odbora Stoje, Miroslav Pustovarac.

Koliko je sezona počela prema očekivanjima?
Škrlec: Lijepo je kada se pogleda tablica koja potvrđuje da se krenulo sa dvije pobjede koje bi se prema rasporedu mogle produžiti do 4. kola i gradskog derbija. Vjerujem da je to za nas i Stoju u ovom trenutku pravi ispit koji će na još višu razinu podignuti derbi grada. U našim redovima neće biti Sijamhodžića koji tradicionalno preskače kup susrete nakon što je tijekom jednog nastupa doživio tešku ozljedu, Krizmana muči koljeno, a upitan je i Minić. Mlinarić je iscijeđen nakon viroze i praktično je bez treninga, ali će igrati. Dobro je što se sa utakmicama vraća Dino Rakić nakon ozljede.
Korošec: Znamo tko je sve iz Stoje otišao. Znamo i to da su ostali mahom mlađi igrači koji su trenutno bez pomoći centara, jer su ozlijeđeni Đugum i Premasunac, a Pačević je aut zbog mononukleoze. Polako se ipak vraća Ivanković. Uzdam se u to da ćemo ponoviti sve ono što smo pokazali i u ligaškim utakmicama.

Koliko je bitan Kup za klubove?
Škrlec: Ozljede će diktirati imena u zapisniku. U našim uvjetima što se kadra tiče, veću će minutažu dobiti igrači koji do sada nisu previše igrali. Sada će imati priliku da budu više na terenu, jer mi svakako ulazimo bez imperativa.   
Korošec: Kup u sadašnjem izdanju ne znam čemu previše služi i to već par zadnjih sezona. Imalo bi smisla kada bi u manje sredine i niže ligaše kup doveo neku veliku momčad koja bi probudila veći interes za košarku koja bi pokazala svu svoju atraktivnost zbog koje bi neki novi klinci sutra mogli doći i na trening. Bez obzira na to i u kupu derbi je uvijek derbi u kojem svi žele dobiti.

Kakva će biti Stoja?
Škrlec : Vjerujem da će biti uobičajno agresivni sa jakom obranom koju će krasiti borbenost s kojom žele umanjiti problem manjka visine.

Kakva će biti Pula 1981?
Korošec: To je uvijek dobar i neugodan suparnik. Mladi igrači imaju sada godinu dana više iskustva i to se u igri vidi. Sigurno je da su stabilna ekipa koja u igri zna što hoće.

Derbi i tenzije?
Škrlec: Ma kakve tenzije, igrači se dobro poznaju, igrali su skupa , druže se van košarke, o čemu se tu priča.
Korošec: To nije put koji donosi nešto. Tenzije su dobre za utakmicu koja će donijeti ritam i zanimljivost za gledatelje. Sve ostalo je prazna priča koja sigurno nije dobra za košarku koju i na taj način u Puli treba popularizirati.

Na istom su tragu razmišljanja i oni koji su obično dečki sa gornjeg  upravnog kata. Naši gosti su predsjednik KK Pule 1981 Alen Petrović i član Upravnog odbora KK Stoje Miroslav Gustovarac.

O početku sezone prije kupa u KK Puli 1981?
Petrović: Prije svega htio bih u ime kluba čestitati Daliboru Mezuliću-Mesketu 40. rođendan i poželjeti mu da još bude na terenu i u košarci kada odluči da je dosta. Što se nas tiče mi nastavljamo sa planom treniranja lokalnih mladih igrača. Njihovo forsiranje ujedno donosi i novu dimenziju derbija. Lako je moguće, i to me iskreno veseli da ćemo i jedni i drugi u 4. kolu u gradski derbi uči bez poraza. Uvod je naravno ovo finale kupa Istarske županije. Iako treneri u njemu ne vide nekakvi preveliki smisao u natjecateljskom smislu za mlade je to odličan poligon za novo dokazivanje. Ali da ne bude zabune, da smo na otvaranju sezone imali lošije rezultate, politika kluba i njegovi ciljevi ostali bi isti.

Radunić?
Petrović: Dečko je kod nas, trenira i igra. Pokušavamo mu pomoći da iz utakmice u utakmicu ima napredak u igri koji će se pretvoriti u dokazanu kvalitetu. Ponude koje smo dobili nisu nas zadovoljile i za sada je to tako. Mi sigurno nemamo neke astronomske zahtjeve ali pravila igre moraju se poštivati. Mi ne sumnjamo da će on biti kapacitet za profi ozračje.
 
O početku sezone Stoje?
Gustovarac: Mi smo ponosni što smo imali igrače za koje su se zainteresirali i prvoligaši. Nastup kadeta na prvenstvu i njihovo peto mjesto ovoga ljeta bili su okidač za klupski koncept koji će sigurno pomoći u afirmaciji novih igrača. Jasno je da je bilo teško zadržati Perkovića i Dubroju. Trener Korošec ima mogućnost da mirno i dugotrajno radi sa kadrom koji je mlad i koji će pokazati sve svoje kvalitete. Stoja igra timski, ima 2-0 u pobjedama i ono što je najvažnije lijepo ih je gledati na terenu. Mi svakako imamo definirani kadar za ovu sezonu. Što se Cedevite tiče, dogovori su to koji spadaju u poslovnu tajnu, sigurno se ne baziraju na jednosmjernoj ulici u kojoj se iz Pule putuje samo u Zagreb. Ali o tom potom. Planova ima i ini će se dogoditi.

Tenzije iz fotelje?
Petrović: Ja koji sam imao prilike u posljednjih 10 godina biti u tom ozračju slobodno mogu kazati da incidenata nije bilo. Očekujem u srijedu u 19 sati i 30 minuta nešto puniju dvoranu i puno navijača i ''Barakera " koji bodre Stoju. Neka dođu svi i neka navijaju za svoje ali da bi se to moglo pretvoriti u nekakvu nelagodu jasno je ne treba ni njima a ni nama. Naš cilj je promocija košarke i igrača koji igraju.
Gustovarac: Ovo je prilika da košarka napokon bude u Puli ponovno u prvom planu. Da bi se to dogodilo mora se igrati atraktivna košarka koja će pripomoći da se ponovno dogodi masovnost u Školama košarke Stoje i Pule.

Da bi se gledalo kup nadmetanje Pule 1981 i Stoje navijači će morati izdvojiti po 10 kuna za ulaznicu. Rex/J.Ć.