Mala priča o Puljanki koja je donijela fuže u New York

LIDIA BASTIANICH, ISTARSKOM KUHINJOM DO VRHA AMERIČKOG KULINARSTVA
Interesantna je priča Puljanke Lidie Bastianich koja živi u New Yorku, a poznata je kao kulinarski "celebrity" i u njezinom restoranu može se vidjeti mnogo uvaženih ljudi iz jetseta toga velegrada. Između ostalih kod nje su stalni gosti glumci Whoopy Goldberg, Robert Redford i Sophia Loren.
 
   Inače Lidia Mattichio Bastianich, rođena je 1947. na Busoleru u Puli. Njezin otac Vittorio sa suprugom Erminiom, po struci učiteljicom, koja je zaposlena u talijanskoj školi, te sinom i kćerkom, odlučio je 1956.godine napustiti bivšu državu, jer mu je firma s dva kamiona bila nacionalizirana. Obitelj Mattichio odlučila se za prvo na odlazak u Italiju, ali i u Italiji je politička i ekonomska situacija bila teska, te ni u snu nisu slutili da će kao i mnogi emigranti, biti smješteni u tršćanskom logoru za izbjeglice "Risiera di San Sabba", poznat u II.svjetskom ratu kao nacistički logor.

   Konačno, nakon dvije godine dobivaju američku vizu, te uz pomoc katoličkog Caritasa putuju za New York. U gradu simbola jabuke, za kojeg mnogi kažu da je središte svijeta, smješteno je na tisuće Istrijana, koji su počeli dolaziti u Ameriku još početkom 19­tog stoljeća, pa i kasnije, sve do 70­tih godina prošloga stoljeća. Dolaskom u New York roditelji Mattichio rade danonoćno, a Lidia priprema hranu i održava stan.

   Nostalgija za prekrasnim djetinjstvom u pulskom krajoliku, prati je i danas. Kao djevojčica obožavala je ubirati smokve i trešnje, grožđe i šumske šparoge, a sa nonom, već je tada učila mjesiti i pećin kruh te pripremati tjesteninu po domaće. Lidia u New Yorku upisuje studij bilogije.

   No, u braku sa sada već bivšim suprugom, ugostiteljem Felice Bastijanichem, 1971.godine otvara restoran u Queensu u kojem gostima nudi domaći stol sa istarskim specijalitetima kao što su fuži, njoke, palenta, brodet, maneštra, jota i kremšnite. Supružnicima je ugostiteljski posao iz godine u godinu išao sve bolje, tako je tijekom godina postala vlasnica nekoliko talijanskih restorana u SAD-u zajedno sa svojom kćeri Tanyom Bastianich Manuali i sinom Joeom Bastianichom uključujući Felidiju (osnovala sa svojim bivšem mužem, Felice), Del Posto, Escu i Becco na Manhattanu, Lidia's Pittsburgh u Pittsburghu i Lidia's Kansas City u Kansas Cityju.

   Ujedno je voditeljica i veteranka kulinarskog TV Showa "Lidia's Italy" za koju je prošle godine dobila nagradu Emmy, autorica je knjiga o talijanskoj kuhinji i kolumnistica. Ponosna Lidia, zaljubljena je u putovanja i kad god nađe vremena sa unucima otputuju do Rima, Beča, Dubaia i drugih krajeva, a posebna putovanja su joj u Istru i krstarenje do Dalmacije.

   Nju svakodnevno traže znamenite svjetske medijske kuće kojima rado prepričava o hrani iz svog kraja. Istarsko­mediteransku deliciju izuzetno je uspješno afirmirala i s njom je profitirala na američkom kontinentu. Stoga nije čudo, što je ugledna pulsko­njujorška sugrađanka poznata kao kulinarski "celebrity".  Silvano Jelenić/Vrkljan Dorijan