STRUGALICA
Piše : Damir Strugar
Posjetio me nakon dugih pet godina, u prolasku na putu za Sarajevo, moj dobri prijatelj, drug, virtualni brat, kolega, novinar, dopisnik i Ukleti Holandez – Pavle Pavlović. Bila je to prigoda da se nakon dugo vremena prisjetimo bolje prošlosti, ratnih godina, njegovog putešestvija i kalvarije devedesetih godina iz Sarajeva, preko Zagreba, u današnju mu domovinu Nizozemsku. Pavle je trenutno žitelj zemlje cvijeća bez mirisa, hrane bez okusa i žena bez osmijeha. Još godinu dana i kreće u zasluženu mirovinu. A prvih 22 godine radnog staža upisao je u radnu knjižicu kao dopisnik “Arene” i “Studija” iz Sarajeva. Gdje je godinama živio baš u Istarskoj ulici, čini mi se broj sedam. Potom ga ratne okolnosti i huda sudbina iz brdovite i napaćene Bosne natjeraše u zemlju čija je najveća lubenica tek tikva u nekom polju.
Naravno, Paja, kako ga prijatelji zovu, je i naš aktualni dopisnik, pa se čitaoci Regionala svake subote susreću s njegovim zanimljivim napisima i reportažama. On je umjetnik pisanja posebnog i raskošnog stila, za razliku od nas novinara zanatlija, koji urođenim zanatom znamo tek ponekad i od “govna umijestiti pitu” koja se dade pročitati i prožvakati. I tako je Pavlović Paja, kojeg su mnogi kolege u šali zvali “pola čoviek – pola Arena”, došao u grad Arene. Koji je, gle zanimljivosti, i gradpobratim njegovog rodnog Sarajeva. Pa sam ga kao dežurni domaćin i turistički vodič bez licence, upoznao sa kulturom, tradicijom i gastronomijom Pule. Grada, u kojem su Rimljani prije dvije tisuće godina /četiri hiljade godina napisao bi Pavle zbog dramatičnosti te informacije/ prali ruke prije ručka.
Pavlović je tako popio dvijetri biske u kafiću “Mate”, legendarnog nam boksača Parlova. Popio je i čašicu rude u društvu poznatog lovca na šljuke Pina, u konobi “Beccaccia”. Popio je i rakijicu od žižule u hladu istarskog kažuna. Pa je na kraju mudro zaključio:
Mi u Bosni radimo rakiju od šljive ili grožđa. A vi ovdje u Istri radite rakije od nametnika imele, od trave, od nekakve kineske datulje. Sve neki čudni materijali za proizvodnju izvrsnih rakija! rekao je genijalno naš lucidni Bosanac.
Naravno, nije se Pavlović dao zbuniti ni sa gastronomijom! Vrlo brzo i temeljito upoznao je kobasicu od boškarina, istarski pršut, pancetu i ombolo. Nije mu mrsko bilo kušati fuže sa kokošjim žgvacetom, njoke s vrganjima ili kozji sir s tartufima. Pokazao se i kao vrsni poznavatelj ribe, pa nam je preporučio brancina od dva i pol kilograma. U pravu
gastronomskosomalijersku avanturu uputio se i kod kolege po peru i novinarskoj krvi Bore Vučkovića u Banjole. Gdje nas je sjajno pogostila gazdarica Dragica, majstorica dobre kužine..A gdje se Pavle ,u društvu starogradskog domaćina Bore i moje narodnjačke malenkosti, prisjetio svog nekadašnjeg mladog majora, mlade Mađarice, te starih dobrih hitova Mikija, Hokija, Cuneta, Kiće, Miše, Tozovca, te čuvenog splitskog pjevača i humoriste Pere Panjkovića. Za kojeg se zna da je vrhunski mucavac i šaljivdžija, te da je od Duška Mucala kupio prezime za 3000 eura.
Sve je zapravo, na kraju, prošlo kao u nekom hipu. Nije zapravo Paja stigao pošteno potrošiti ni tubu gela za brijanje, a već se legano primakao rastanak. Igrom slučajnosti Pavla Pavlovića je iz konobe ispratio i sretan put mu zaželio baš gradonačelnik Pule Boris Miletić. A taj povijesni trenutak nije zabilježen, jer fotografica Dragana Salamunović nije ponijela fotoaparat, s obzirom da je potrošila sve moguće memorijske kartice, snimivši oko milijun istarskih fotodetalja. A meni
je preostalo samo naručiti od DJ Sina da nam pusti tužnu Stavrosovu naricaljku “Kad se prijatelji rastaju”...