Eko tržnica u srijedu u Rovinju

RAZNOVRSNA I KVALITETNA PONUDA EKOLOŠKIH PROIZVODA
Ove srijede, 24. rujna, Udruga Istarski Eko Proizvod u suradnji sa Grupom Solidarne Razmjene Rovinj nastavlja sa organizacijom manifestacije eko tržnice od 18 do 20 sati ispred sportske dvorane Valbruna pokraj OŠ Juraj Dobrila u Rovinju.

Očekuje vas raznovrsna i kvalitetna ponudu ekoloških proizvoda naših certificiranih ekoloških proizvođača: OPG Siljan i OPG Kuftić sa šarolikom ponudom povrća, OPG Mihaljević iz Slavonije sa voćem i voćnim prerađevina, OPG Komić sa prirodnom kozmetikom, OPG Komparić sa proizvodima od smokava, OPG Krušvar sa domaćim crvenim lukom i istarskim crvenim češnjakom, OPG Kovač sa proizvodima od meda te OPG Vidmar sa medom, OPG Martinović sa sirom i Peko mlijeko sa mlijekom.

Rovinjska eko tržnica je dio programa udruge „Istarski Eko Proizvod“ uz Pulsku i Riječku eko tržnicu kojim se potiče jačanje prehrambenog suvereniteta sa naglaskom na lokalnu proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane, očuvanju starih autohtonih sorti i bioraznolikosti koja je suprostavljena prevelikom uvozu industrijske hrane čija je kvaliteta nutritivnih vrijednosti često upitna, a veoma je bitan aspekt jačanja vlastite lokalne ekonomije. Cilj ovih tržnica je i širenje ideja o grupama solidarne razmjene koje podupiru jačanje prehrambenog suvereniteta, a sve informacije se mogu dobiti na info pultu GSR-a na tržnici.

Suradnja sa grupama solidarne razmjene omogućuje proizvođačima da zajedno sa potrošačima planiraju proizvodnju, potrošači su upoznati sa svim fazama proizvodnje, obilaze proizvođače i znaju sa kojih njiva dolazi njihova hrana, a nerijetko i kreditiraju proizvođače čime zajedno preuzimaju i rizik proizvodnje. Potrošači zauzvrat dobivaju najkvalitetniju hranu po povoljnijim cijenama, a sve se bazira na uzajamnoj solidarnosti.

Osnove ekološke proizvodnje obuhvaćaju proizvodnju hrane primjenom postupaka koji ne štete zdravlju ljudi, bilju ili životinjama i okolišu, očuvanje energije, zaštitu prirodnih resursa, proizvodnju hrane bez uporabe sredstava za zaštitu bilja i mineralnih gnojiva, proizvodnju hrane bez GMO-a, ionizirajućeg zračenja i hormona te proizvodnju hrane visoke kakvoće.