Eko tržnica sutra u Rovinju

NAGLASAK JE NA JABUKAMA!
U srijedu, 22. listopada Udruga Istarski Eko Proizvod u suradnji sa Grupom Solidarne Razmjene Rovinj organizira manifestaciju eko tržnice u Rovinju ispred sportske dvorane Valbruna pokraj OŠ Juraj Dobrila od 17 do 19 sati.

Na eko tržnici Rovinj biti će prisutni slijedeći certificirani ekološki proizvođači sa svojim visokokvalitetnim ekološkim proizvodima: OPG Siljan i OPG Kuftić sa ponudom povrća, OPG Mihaljević iz Slavonije sa voćem i voćnim prerađevinama, OPG Komić sa prirodnom kozmetikom, OPG Komparić sa proizvodima od smokava, OPG Krušvar sa svježe meljenim brašnima, domaćim crvenim lukom i istarskim crvenim češnjakom, OPG Kovač, OPG Sirotić (A&Ž) i OPG Vidmar sa medom i proizvodima od meda te OPG Martinović sa sirom i Peko mlijeko sa mlijekom.

Ovog puta ističe se ponuda ekoloških jabuka OPG Mihaljević povodom obilježavanja Svjetskog dana jabuka. Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima.
Cilj obilježavanja dana jabuka je uputiti na važnost jabuka jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”. Stoga pridružite se na tržnici i obilježite dane jabuka kupnjom ekološki uzgojenih jabuka.

U sklopu GSR akcije "Pazi što jedeš" koju je Grupa Solidarne Razmjene Rovinj pokrenula u suradnji sa OPG Mihaljević do sada je donirano OŠ Jurja Dobrila 80 kg, OŠ Vladimir Nazor 60 kg te talijanskoj OŠ Bernardo Benussi zajedno sa talijanskim dječjim vrtićem Naridola 60 kg ekološki uzgojenih jabuka. Na redu je doniranje hrvatskog dječjeg vrtića Neven iz Rovinja, a kako vrtić broji skoro 600 djece donirati će se u dva dijela. Već ove srijede ide prva donacija od 60 kg, a slijedeću planiramo za dva tjedna kada se ponovno održava EKO tržnica do koje se planira sakupiti preostali dio sredstva za donaciju.
Velik broj ekoloških proizvođača zadovoljan je certificiranjem jer time daju svojim potrošačima jamstvo o kvalitetnoj i ekološki uzgojenoj hrani, izdvajaju se iz skupine mnogobrojnih prekupaca i time imaju i za pravo tražiti veću cijenu svojih proizvoda. Očita razlika ekološki i konvencionalno uzgojene hrane je svakako u okusu i  mirisu. Probajte i uvjerite se sami! (REX)