Da li znate što je špaleta ?

POVODOM DANAŠNJE MANIFESTACIJE NA STANCIJI BURŠIĆ
Izvana je tamnozelene boje, skoro crne od plijesni i obilno nanesenog crnog papra kojim se pokrivaju svi ostali mirisi. Već površinskim četkanjem, kada nož zaroni u prvu fetu, pred očima nam se ukazuje pravo bogatstvo crvene rubinove boje, prekriveno tankim, bijelim crticama masnoće; to je meso istarske špalete: nije niti odležani pršut, niti svježe meso.

   Od kada je u unutrašnjosti napušten običaj njenog pripremanja špaleta je postala prava rijetkost te je postala privilegijom pravih ljubitelja. Na sreću, tradicija se vraća zahvaljujući i  Stanciji Buršić u Vodnjanu koja organizira već tradicionalnu manifestaciju vezanu isključivo uz špaletu.

Što je, zapravo, špaleta?

Kako samo ime kaže to je dio svinjskog ramena (špaleta), užeg i manjeg od bedra. Sa ili bez lopatice (svaki mesar ima svoje prioritete), ali uvijek s nožicom, četiri dana se stavlja u sol, zatim se očisti i prekrije crnim mljevenim paprom te se na kraju vješa na šufit (u potkrovlje), gdje će tri mjeseca ostati izložena hladnim refulima bure. Nakon onog prvog sušenja, špaleta se premješta u podrum i nastavlja sa sušenjem. Za razliku od istarskog pršuta s kojega se skine koža, špaleta se suši s kožom da se zbog tankoće ne bi previše osušila. Rex/Istria Gourmet